טיפים להצלחה במבחן
הדרכה למבחן
- אחד הטיפים החשובים ביותר להצלחה מובטחת זה חומר מסודר ומאורגן.
- חשוב שתתארגנו עם סיכומים מסודרים מבעוד מועד, ולא יום לפני הבחינה. סכמו את החומר הנלמד, או בקשו סיכומים מחברים ללימודים, התחילו לסכם או לפחות לעבור על החומר כשבוע לפני המבחן.
- מצאו מקום שנוח לכם ללמוד בו אתרו את המקום שהכי נוח לכם ללמוד בו, זה יכול להיות החדר שלכם בבית, בית מדרש שקט וכד'. תבדקו אם מתאים לכם ללמוד בחברותא או דווקא לבד בלי הפרעות.
- נצלו את החושים בדקו את הדרך הטובה ביותר בשבילכם ללמידה, יש כאלה שחייבים לסכם את כל החומר, אחרים מספיק להם רק לקרוא את הסיכומים, ויש שזוכרים טוב יותר באמצעות הקול, רצוי שישמעו את החומר ע"י הקראתו. אנחנו ממליצים להשתמש בכל השיטות.
ערב לפני המבחן
1. יש לישון היטב בלילה שלפני המבחן ולהקפיד על ארוחת בוקר מזינה.
2. הכינו עצמכם – הביאו עמכם שעון, עט ועפרון, ומרקר. אם יש דפים שמותר להביא (למשל נוסחאות) – דאגו להכין מראש.
אם מותר להכניס דברי אוכל ושתיה למקום הבחינה – הכינו בקבוק מים, שוקולד (שוקולד מספק אנרגיה מיידית למוח).
3. הכינו עצמכם מבחינה מנטאלית – הזכירו לעצמכם הצלחות קודמות, הזכירו לעצמכם כמה התכוננתם לבחינה. הימנעו מדאגה מה עושים תלמידים אחרים.
4. דמיינו עצמכם בבחינה – דמיינו איך אתם עוברים על השאלות כשאתם במצב של רגיעה ובטחון עצמי.
דמיינו איך אתם יודעים את כל התשובות, מסמנים ומגישים את המבחן. השתמשו בטכניקות הרגעה כדי להפחית תגובות של חרדה.
השתדלו להימנע ממצבים מעוררי חרדה או תסכול לפני הבחינה. הקשיבו למוסיקה שעושה לכם טוב…
5. תדאגו לישון היטב בלילה. אל תנסו "לדחוס עוד קצת חומר" לפני השינה – זה רק ילחיץ, יעורר את המוח וימנע מכם את הרגיעה שאתם זקוקים לה.
בשלב הזה חשוב להפחית לחץ בכל דרך אפשרית: כל דבר שישחרר את המוח מהעומס…
6. חשוב להגיע למבחן כשאתם ערניים מספיק ולא אחרי לילה שבו למדתם עד השעות הקטנות של הלילה. ככה תהיו מרוכזים וחדים יותר.
בבחינה עצמה
1. לפני הכניסה לכיתת הבחינה, השתדלו להגיע רגועים ואל תתפתו לאווירת הלחץ שתלמידים אחרים יביאו איתם. זה לא המקום והזמן להשוות סיכומים, או לברר על פרטים קטנים לקראת הבחינה. תפסו לכם פינה שקטה ועברו על הסיכומים שלכם.
2. דאגו להגיע בזמן. הגיעו מספיק מוקדם כדי להשיג את המקום הרצוי לכם ולשבת ולהירגע, אך אל תגיעו יותר מדי מוקדם כדי שלא יהיה לכם זמן לדאוג ולהכניס עצמכם לחרדה. הקציבו מספיק זמן הגעה וקחו בחשבון פנצ'רים, עיכובים, פקקי תנועה וכדומה.
3. השתדלו להתעלם מאחרים שמתלוננים על קושי החומר, על כך שלא למדו מספיק וכו'. כן התעלמו באותה מידה מחברים שמספרים עד כמה הם למדו וכמה הם יודעים….
4. עם קבלת הבחינה, עברו עליה ברפרוף על מנת להתרשם באופן כללי, במידה ועולים לכם רעיונות לתשובות רשמו אותן בצד. לאחר מכן החליטו מאיזה חלק של הבחינה אתם רוצים להתחיל וקראו את השאלות בקפידה. סמנו מילים חשובות שיעזרו לכם להתמקד.
5. תשובות ראשונות – יש לבחור את הטובות ביותר.
6. יש להעדיף כתיבת חומר רב אפי' שאינו מסודר, על פני כתיבה מסודרת אך קצרה.
7. יש לקרוא כל שאלה כ-10 פעמים, ולהתבונן שוב ושוב בשאלה תוך כדי כתיבת התשובה.
8. הצטיידו בשעון ואל תסמכו על שעון שבנייד כיוון שלא ניתן להיכנס איתו לבחינה. חלקו את זמן התשובות לפי החלק היחסי של כל שאלה. הקדישו מספר דקות בסוף הבחינה כדי לעבור על התשובות ולבדוק אם כדאי להוסיף או לתקן.
8. יש לנצל כל דקה במבחן לכתיבה והרחבה, לכן יש לתכנן את זמן הבחינה בהתאם למס' השאלות, ולהקפיד שלא לחרוג מהזמן המיועד לכל שאלה.
9. במקרה שישנן ב' הבנות בשאלה, יש לכתוב ב' תשובות, ולציין שהתשובות נכתבות לחילופין.
8. יש להקפיד על רווח בין הדבקים, ולהימנע מכתב צפוף וקטן.
אסטרטגיה לביצוע מבחן מוצלח
1. "שפכו מידע" ישר בתחילת המבחן – אם אתם מפחדים לשכוח כל מיני נתונים, – "שפכו" את המידע בצורה נקודתית בדף האחורי של הבחינה.
2. קראו את הוראות הבחינה היטב. האם אתם אמורים לענות על כל השאלות או על חלקם? האם עליכם לבחור את התשובה הנכונה ביותר מבין התשובות נכונות או למצוא את התשובה היחידה? האם יש רק תשובה אחת נכונה או שיתכנו כמה?
3. תסקרו את כל הבחינה – שימו לב למספר השאלות, האם יש חלוקה פנימית ואם כן איזה חלק נראה לכם יותר קל ואיזה יותר קשה.
4. תכנית פעולה – תכננו כמה זמן תקציבו עבור כל חלק או עבור כל שאלה. התחילו עם השאלות הקלות ביותר. עברו על כל הבחינה וחפשו את השאלות עליהן תוכלו לענות עם עיניים עצומות. לאחר שעברתם על אלה, בדקו כמה זמן נשאר לכם וחלקו את הזמן הנותר למספר השאלות שנותרו. השאירו לסוף כ- 10 דקות לצורך בדיקה, תיקון טעויות, העתקה לדף תשובות וכדומה. בדקו את שעונכם כל הזמן. שימו לב שהזמן לא יברח תחת אצבעותיכם.
5. קראו את השאלות היטב. שאלות מורכבות יש לחלק למקטעים ולקרוא שוב. אם יש מילה שאינכם מבינים – בקשו את עזרת הבוחן. אל תנסו לחפש משמעויות חבויות. סמנו במרקר או בעיגול מלות מפתח כגון "פרט ל", "בלבד", "הטוב ביותר", "תמיד", "לא" וכו'.
6. נחשו בצורה מושכלת. הקיפו שאלות קשות בעיגול וחזרו אליהן רק לאחר שסיימתם את השאלות האחרות. חפשו רמזים בשאלה ובתשובות האפשריות – האם התחביר מתאים יותר באחת מהתשובות? "תרגמו" מלים או מונחים קשים. אם שתי תשובות נראות נכונות ולפי ההנחיות רק תשובה אחת אפשרית, בחרו את התשובה הטובה יותר. אם אף תשובה לא נראית, בחרו את התשובה הקרובה ביותר. נחשו רק אם אין ברירה.
הדרכה אישית
למעוניינים בהדרכה אישית בעניין המבחן ניתן להתקשר לרב מוניסר בין השעות: 14:00 – 13:00 בטלפון: 050-4155584